verslag 1e kletsavond (met dank aan Rien vd Ven)
Geplaatst door bestuur op 18 January 2015 23:01
Kletskampioenschap groot Deurne
Hedde gallie nog wel un kartje kunne kriege…

Niet alle plekken waren bezet op de eerste avond van het achtenveertigste kletskampioenschap van groot Deurne in de Metro. Ondanks dit gegeven werd het toch een gezellig avondje. De organisatie van de Pottenbakkers heeft er alles aan gedaan en presenteerde een goed programma rijkelijk gevuld met klets en humor. De tweede avond is vrijdag 23 januari in de Metro, Blasiusstraat 9 in Zeilberg. Aanvang 20.30 uur.

Voorzitter Peter Otten van de Pottenbakkers opende de avond in aanwezigheid van prins Patrick en zijn gevolg. Vorst Berry van der Schaaf presenteerde de avond. Tussendoor traden de dansmarietjes van De Pottenbakkers op en de Excelsior Blaozers zorgde voor een vrolijke muzikale noot.
Spoit Elluf had geen enkel probleem bij het opwarmen van de zaal. Dit Helmondse kwartet was weer een schot in de roos. Zij improviseerden met speels gemak opmerkingen uit het publiek en haakten daar kolderiek op in. Hedde gallie nog wel een kaartje kunne kriege… of warre ze te duur… vroegen zij richting de zaal, doelend op de enkele lege plekken in de zaal. Het publiek genoot met volle teugen.
Als eerste kletsers trad Jorlan Manders uit De Mortel in de ton in zijn creatie als Dokter Bibber. Op een overtuigende wijze en in een hoog tempo wist hij de zaal te pakken en kwam het publiek op een vermakelijke manier enige perikelen van zijn advies en consulten vertellen. Soms wat schuin, maar dat werd er door het publiek voor lief bij genomen.
Daarna kwam de enige vrouwelijke en Helmondse kletser in de ton. Irma Martens in haar creatie als Paragnost. Met een geweldige mimiek wist zij het publiek te bespelen en ze stelde de nodige zaken aan de kaak. Niemand in de zaal kon nog een geheim bewaren. Ook de actuele zaken werden door Irma zonder aarzeling aan het licht gesteld.
Hierna kwam Peter van der Maas uit Hilvarenbeek als de Bioloog Archeoloog. Het was genieten van het begin tot het eind. Ook toen hij even zijn tekst kwijt was. De imitaties van de zieke kip, donald duck en de stukjes van het hectometerpaaltje, de rups de merel en de poes, het publiek vond het allemaal prachtig.
Hans Eijkemans uit Rosmalen komt steeds met een goed verhaal en altijd op zijn gemak vertellend. Ditmaal als Hannus d'n Hulpburgemister hoe hij bij toeval aan dit erebaantje kwam. Ik solliciteerde eigenlijk als metselaar liet hij het publiek weten. En als je dan als burgemeester twee jubilarissen moet bezoeken maar je haalt een rioolwerker en een gynaecoloog door elkaar haalt krijg je heel rare toespraken.
Als laatste kletser kwam Rob van Elst uit Groesbeek als Dik Knipscheer, Gienekeloog, in de ton en dan is de ton goed gevuld. Als gynaecoloog maakte hij allerlei soorten bevallingen mee, en ook bekende mensen waren zijn patiënt
De grappen vielen goed bij het publiek.

De avond werd in stijl afgesloten met een optreden van amusementsgroep Tadaa uit Helmond. In de acts werd met succes de zaal betrokken, die al snel meezong op hilarische covers met als klapper op het einde een cover van de Neus Omhoeg van Rowwen Heze.
Volgende week vrijdag volgt de ontknoping op de tweede avond. Ook dan weer vijf kletsers en twee amusementsgroepen. De bezoekers die beide avonden bezocht hebben stemmen met hun passe-partout wie de publieksprijs krijgt.