Peter van der Maas kletskampioen Groot Deurne
Geplaatst door bestuur op 26 January 2015 18:40
Peter van der Maas kletskampioen Groot Deurne
Publieksprijs voor Frans Bevers

In een volle Metro werd afgelopen vrijdag Peter van der Maas uitgeroepen tot winnaar van de Kletskampioenschappen van Groot Deurne. Hij speelde een week eerder al zijn act van Peerke de bioloog. Hierdoor hebben vele bezoekers van deze laatste avond zijn buut gemist, een verhaal waarvan met volle teugen werd genoten. Tweede met publieksprijs werd Frans Bevers. De eer van de derde prijs was voor Erik Mulder.

Bij het begin van de avond werd er een moment van stilte in acht genomen bij het overlijden van Willy Martens, de vroegere uitbaatster van Appolo. Willy heeft veel betekend voor de Pottenbakkers. Jarenlang steunden de familie Martens de vereniging en boden hun gastvrijheid in de Appolo.

Een aanwinst voor de kletsavonden en voor de eerste maal op het podium bij de Pottenbakkers zijn ‘Ons Jonges’ een groep van vier muzikanten en een verteller. Zij zette een act neer over hun belevenissen als muzikant bij de Fanfare, hoe ze Sinterklaas naar de wc hebben zien gaan en hoe ze de mondstukken van hun trompetten warm houden in winter.
Als eerste kletser kwam Freddy van den Elzen met zijn creatie Sjaak aan de Bak in de ton. In zijn klets liet Freddy horen dat het er in de gevangenis best ‘gecellig’ aan toe gaat. Dat het de bedoeling is dat de gedetineerden binnen blijven had hij nog niet zo goed in de gaten. Hij wist het publiek van begin tot eind van zijn buut heel goed te boeien.
Voor de tweede kletser had de organisatie op het allerlaatste moment Frans Bevers weten te strikken. Hij verving Ties van Lierop. Als kastelein van Het Lachende Varken had hij snel de lachers op zijn hand. Op voortreffelijke wijze bespeelde hij de zaal en betrok het bij zijn buut. ‘Ja toemaar’ waren zijn stopwoorden als volgens hem de zaal hem niet meer kon volgen. Zijn grappen en grollen sloegen in als een bom.
Rob Scheepers kwam als Rechercheur de Kok het politieleven uit de doeken doen. Hij woonde achteraf in Sterksel omdat het oplossen van een misdrijf ‘achteraf’ altijd gemakkelijk is. ‘Wij losse niks op… alleen koffie’. Een verdienstelijke buut, maar naarmate zijn optreden vorderde, viel het publiek vrijwel stil en dit verwacht men niet bij Scheepers.
Dit overkwam ook Hans Verbaarschot die als bolletje pretvet kwam vertellen over zijn sterilisatie en alle ongemakken die daarbij komen kijken.
Als laatste kletser klom Erik Mulder als Kareltje van het Kamp in de ton. Op overtuigende wijze en op een agressieve toon zette hij zijn figuur neer. Hij wilde eens en voor altijd afrekenen met de vooroordelen die de maatschappij had tegen mensen zoals hij. ‘Die slechte naam kregen ze vooral door de politie’, vertelde hij. Ook de aanwezige fotograaf kreeg de volle laag.
Tijdens het overleg van de jury wist ‘De Velt Op’ het publiek te vermaken en de wachttijd stukken aangenamer te maken. Na een razendsnel en non-stop optreden met actuele en ludieke songteksten, steeds met kledingwisselingen, sloten zij af met een van hun vele hits ‘nog un reuntje’. Verder traden de dansmarietjes van De Pottenbakkers op en de Excelsior Blazers omlijsten muzikaal de avond. Voorzitter van de vierkoppige vakjury Leo van Berlo maakte de uitslag bekend. Als winnaar van het kletskampioenschap werd uitgeroepen Peter van de Maas met 324 punten en eindigde voor Frans Bevers met 318 punten en Erik Mulder die 302,5 punt bij elkaar sprokkelde. Prins Patrick van De Pottenbakkers maakte de publieksprijs bekend. Die ging naar Frans Bevers en dit maakte het feestje voor hem compleet. Voor een van de stemmers uit het publiek was er een zelfde prijs, Mw. Maas uit Bakel was de gelukkige.
Nadat Prins Patrick de prijzen had uitgereikt sloot presentator Vorst Berry de avond af. Dat de kletscommissie er wederom in is geslaagd een topprogramma te presenteren, bleek na afloop uit de reacties van het aanwezige publiek. Carnavalsvereniging de Pottenbakkers kan met trots terugkijken op een geslaagd 48e kletskampioenschap groot Deurne.

Rien van de Ven

Op de foto de 3 winnaars vlnr: Erik Mulder (3e prijs), Peter van der Maas (1e prijs) en Frans Bevers (2e prijs en de publieksprijs)
Uitgebreid Nieuws