Pottenbakkers gokken op succes: Kletsavond in een nieuw jasje
Geplaatst door bestuur op 14 March 2015 18:03
Door: Martien van Rijt

Een kletsavond die midden in de vastentijd valt. Pottenbakkers, is het een gok?
Je moet wat, als de kletsavonden om het Kampioenschap van Groot Deurne minder lopen.
In zijn openingswoord verkocht vorst Berrie van de organiserende carnavalsstichting uit Zeilberg, het zo: 'We willen de kletsers wel eens zien als ze in hun comfortzone verkeren doordat er geen druk van een kampioenschap op ze staat.'
Penningmeester Piet Swinkels was niet echt tevreden over de opkomst van het publiek, maar ziet wel toekomst in deze kletsavonden nieuwe stijl. “Er zijn toch een kleine honderdvijftig liefhebbers op deze avond afgekomen. Kampioenschappen tijdens de aanloop naar carnaval concurreren elkaar kapot. Een echt kampioenschap hoeft ook niet. Als je zorgt voor een hoge kwaliteit van kletsers, zou je hooguit het publiek nog kunnen laten beslissen welke kletser in aanmerking komt voor een publieksprijs en daarmee af. Ik denk dat zo'n avonden meer potentie hebben."

Daar zouden de heren wel eens gelijk in kunnen hebben, want het was een topavond in zaal De Metro in Zeilberg. Maar liefst zeven topkletsers betraden afgelopen vrijdag de ton en aan de ontspannen manier van hun optreden was te merken dat er geen tijdsdruk speelde, evenmin als zenuwen vanwege een te verdelen kampioenschap.

De huiskapel van deze avond uit Liessel, 'Kiekonsus', maakte dat de stemming er vooraf alvast inzat. De dansmarietjes van De Pottenbakkers waren de 'artiesten' die het spits afbeten. Tal van keren mochten ze hun dans tijdens carnaval en de aanloop daar naartoe, al brengen en dat was te zien. Zonder zenuwen straalden de 'meiden van de Pottenbakkers' op het podium, waar ze blijk gaven over een onuitputtelijke voorraad energie te beschikken.
Een verdere opwarming van de zaal kregen de kletsers niet, want na de dans was het meteen de beurt aan Jorlan Manders uit De Mortel. En deze snelle wisseling zet de trend voor de avond. Er was geen amusement, dus de kletsers volgden elkaar in hoog tempo op. Was die omissie een gemis? Nee! Het was misschien even wennen.
Na Manders volgden nog zes topkletsers en het was geweldig om te zien dat de heren en dame zich als een vis in het water voelden. Ze gingen in gesprek met het publiek en met de kapel, tot groot plezier van de aanwezigen. Er was geen strak tijdschema, niemand werd teruggefloten; ze konden echt hun gang gaan. Vooral Frans Bevers (Oirschot), Berry Knapen (Heeze) en Kitty Goverde (Uden) maakten daar meesterlijk gebruik van en schmierden er lustig op los! Maar ook Hans Keeris (Knegsel), Boy Jansen (Budel) en Peter van der Maas (Hilvarenbeek) deden daar flink aan mee. En het publiek genoot! Tranen van het lachen vloeiden regelmatig en het is maar de vraag of het daarbij gebleven is…
Het was ook goed dat er geen jury was om een winnaar aan te wijzen, want een tweede plek verdiende geen van deze kletsers. Het was op en top kwaliteit wat geboden werd!
En de kletsers? Die bleven ook de hele avond om van elkaars optredens te genieten. Daardoor konden ze ook op elkaars optreden inspelen. Waar Goverde tijdens haar klets een man in het publiek ‘een kleine viezerik’ noemde, werd diezelfde man tijdens het volgende optreden (Van der Maas) met dezelfde naam aangesproken. Opnieuw tot groot plezier van het publiek!
Van der Maas, op zijn beurt, merkte dat er ook risico’s zitten aan het betrekken van het publiek bij de klets. Hij werd door een van de aanwezigen zelf flink op de hak genomen. Sportief vroeg hij de ‘dader’ mee naar zijn volgende optreden als side-kick.

Als er vooraf al twijfels waren over het succes van deze nieuwe opzet, dan mogen de Pottenbakkers die nu wel laten varen. Op de vraag van de presentator of er ook volgend jaar met halfvasten een kletsavond moet komen, reageerde het publiek met een klaterend applaus.
Zo lijkt het erop dat er in Zeilberg een nieuwe traditie geboren is!