Frans Bevers wint kletskampioenschap groot Deurne.
Geplaatst door bestuur op 23 November 2015 09:27


(met dank aan Rien vd Ven)
Het was een topavond in zaal De Metro in Zeilberg. Maar liefst zeven kletsers betraden afgelopen vrijdag de ton. Een kletsavond met een volle zaal publiek als jury, die Frans Bevers (Oirschot) aanwees als 49e kletskampioen van groot Deurne. De organisatie van c.s. den Pottenbakkers had gekozen voor een nieuwe opzet waarbij alleen het publiek de winnaar aanwees. Er was geen amusement, dus de kletsers volgden elkaar in hoog tempo op. De presentatie was in handen vorst Berry van de Schaaf. De huiskapel van deze avond uit Liessel, Kiekonsus, maakte dat de stemming er vooraf alvast inzat.

Een verdere opwarming van de zaal kregen de kletsers niet, want het was meteen de beurt aan Arjan Compen (Soerendonk) als ‘de droomprins’ heeft hij al van alles geprobeerd, maar hij zal altijd wel een dromer blijven.
Na Compen volgden Jasper van Gerwen (Hilvarenbeek) als ‘Wilbert van Wijnhoven’, een vrijgezel van midden 40 die nog steeds bij zijn moeder woont. Om aan de vrouw te komen gaat hij op jongeren reis naar Griekenland. Moeder gaat mee. ‘Ik heb nog twee weken lopen zoeken naar een dierenwinkel die mij 500 kakkerlakken kon verkopen. Wij moesten de kamer achterlaten zoals we hem aangetroffen hadden.’
Peter van der Maas (Hilvarenbeek) als ‘Pirke de archeoloog’ raakte hij verzeild in de meeste rare capriolen. Hij legde zelfs een eeuwenoude complete boerderij inclusief bewoners bloot maar achteraf bleek de werkelijkheid te zijn achterhaald door een droom.
Als laatste voor de pauze verscheen Rene van den Heuvel (Helmond) in de ton. Onlangs was hij lid geworden van motorclub de ‘Heaven Devils’ en vertelde op voortreffelijke wijze met goed gevonden woordspelingen en grappige anekdotes over zijn belevenissen achter de schermen bij de club, waar het un bende was. Ze hadden een benzinestation overvallen. We reden ‘Wiel voorop Rob achterop’, het terrein op, gingen met z’n allen naar binnen om te betalen en reden weg, zonder te tanken’.
Als tonprater bedient “Kiske” Cees Coolen (Tilburg)zich van veel woordgrappen en toegankelijke humor. Met zijn woordspelingen en droge humor vertelde hij op zijn zelfverzekerde toon van, ‘een over datum bewegende bitterbal, made in holland’ en ‘ons Joke’ welke weer een belangrijke rol speelde in zijn buut.
Het venijn zat duidelijk in de staart met Frans Bevers (Oirschot) als Ciske de gemintewerker de ton. Samen met zijn maten de Schele, de Kwartel en de Hakkel beleefde hij talloze avonturen. Ciske heeft altijd een bruin gekookt eitje in zijn trommeltje zitten, ‘anders weet ik niet waar ik gebleven ben met pellen’ ‘Ja toemaar’ waren zijn stopwoorden als volgens hem de zaal hem niet meer kon volgen. Bevers gaf hiermee zijn visitekaartje af. Rob Scheepers als, de ondernemer van het jaar, en Arjan Compen als A3, de droomprins, kregen de zaal beduidend minder goed mee.

Dat alle deelnemers graag dit kampioenschap wilden winnen was van hun gezichten af te lezen toen zij onder de klanken van de kapel gezamenlijk naar het podium kwamen. Frans Bevers kreeg de bijbehorende wisseltrofee uitgereikt door Prins Werner den uurste. Hij nam de staande ovatie en de felicitaties van de collega kletsers en publiek met gepaste trots in ontvangst. Als tweede eindigde Jasper van Gerwen en de derde plaats viel in handen van Rene van den Heuvel.
Dolgelukkig en vol trots bedankte de winnaar het publiek voor hun aandacht en de Pottenbakkers voor de goede organisatie. Vrijdag 4 maart staat er een halfvasten tonpraters avond op het programma van de Pottenbakkers, wederom in de Metro